Skip to main content
  • Nieuws

Sophie & Jeroen

  • Gepubliceerd op 07 maart 2024

Gisteren te gast geweest bij Sophie & Jeroen. Samen met Peter Kwint waren wij uitgenodigd om over de nieuwe Nederlandse Vechtsport Bond te komen vertellen. Het was al eens eerder ter sprake gekomen, toen was er geen aanleiding.  Nu met het aan komende GLORY toernooi waarin Rico Verhoeven zijn titel en eer zal verdedigen, was het een mooi moment om aan te sluiten. Het gesprek ging vooral over wat de Nederlandse Vechtsport Bond kan betekenen. Wij hopen het goed verwoord te hebben. Wij willen de vechtsport graag stimuleren, organiseren en promoten zodat iedereen op een veilige en verantwoorde manier de sport kan beleven. Heb je op, aanmerkingen of vragen over Kickboksen Muaythai of Mixed Martial Arts schroom niet en neem contact op.

 kijk de aflevering hier

Hieronder is het interview uitgewerkt

Sophie: De een was jaren lang SP kamerlid en de ander één van de meest succesvolle zwaargewicht kickboksers allertijden. Peter Kwint en Sem Schilt bundelen hun krachten en richten begin dit jaar de Nederlandse Vechtsport Bond op. Een historische stap in aanloop naar het grote Glory boks gala dit weekend met Rico Verhoeven vertellen ze ons hoe ze het kickboksen naar olympisch niveau gaan tillen.

Filmpje Schilt vs Kwint

Sophie: Jongens ontzettend leuk dat jullie hier zijn vandaag. Niet teveel gezegd als ik zeg dat het is een olympische droom om het kickboksen op dat podium te krijgen. Maar Sem ik heb jou ook wel eens horen zeggen. De vechtsport moet net zo groot worden als het Nederlandse voetbal.

Sem: Ja dat is heel groot, dat had ik inderdaad zo gezegd ik dat is wel een mooi ding. Maar ik meen het ook oprecht dat als iedereen weet wat vechtsport voor je kan doen. Dan denk ik echt dat het een betere wereld word.

Sophie: Je het doet iets voor jou  he in ieder geval Peter je bent niet voor niets bij die vechtsportbond terecht gekomen. Want we hebben ook een beetje beeld van jou. Je bent ook kickbokser

Peter: Ja op mijn eigen bescheiden manier.

Op jou eigen bescheiden manier. Heeft hij een beetje talend Sem of niet.. eerlijk zeggen

Sem: Hé, het is goed dat hij niet eerder  begonnen is. Hahahhaha.. Nee kijk, weet je het is niet altijd prestatie je moet het ook doen omdat je het leuk vind. Je hoeft altijd, iedereen die gaat kickboksen of Muaythai gaat doen hoeft niet perse een wereldkampioen te worden. Het is ook gewoon dat je bezig ben met sport, dat je in beweging ben dat je leert  incasseren, dat is eigenlijk al belangrijk genoeg.

Sophie: Jij zit helemaal te knikken Laila this is you

Laila: Ja ik herken het helemaal het is mijn sport, Het is mentaal het is fysiek het is dansen het is plezier ja dus ik herken heel erg wat het voor je doet. Het houd mij in dit soort tijden ook super scherp in kan mijn hoofd leeg maken en ik ben er weer daarna.

Sophie: Is het ook jou sport Olga zo te zien

Nee dit is een gebroken sleutelbeen, gewoon gevallen daar heb ik niets voor hoeven doen aan training nee. Gewoon mij laten vallen van een trap.

Sophie: Jullie willen eigenlijk dat het een veel breder gedragen sport wordt dan het misschien tot nu toe is geweest. En een van de dingen waardoor het minder was het imago probleem dat om de sport hangt.

Peter:  Ja dat is zeker en dat is ook een van de redenen dat er eerst een vechtsport Autoriteit als toezicht houder is opgericht en wij na een paar jaar dachten van het is niet alleen toezicht houden op de sport we willen het ook beter organiseren, stimuleren, we willen ervoor zorgen dat jongeren iets sportiefs willen gaan doen. Dat die kiezen voor deze sporten en dat jongeren die helemaal niet sportief willen doen omdat ze de hele dag willen  playstationen toch richting zo’n dojo gesleept worden want zij worden daar ook beter van.

Sophie: Eigenlijk zou je kunnen zeggen, misschien heb ik jou dat ook wel horen zeggen, iemand die uit een hockey gezin komt die zal misschien niet snel bij de dojo voor de deur staan. Want daar hangt iets van een zweem van criminaliteit en een louche gebeuren eromheen toch Sem

Sem: Ja dat was inderdaad een beetje de tendens kijk daarom toen ik mijn sportschool ben gestart ben ik ook in het midden van het centrum gaan zitten met grote open ramen zodat iedereen naar binnen kan kijken en zo het mystieke eraf gaat. Je kan naar binnen kijken en zien wat er gebeurd. En er gebeurd niets spannends in mijn ogen en ja..

Sophie: Het is niet, het komt niet helemaal uit de luchtvallen dat dat imago kleeft aan die sport. Toen jij bijvoorbeeld zelf nog actief was. Ben je wel eens opgezocht. Misschien kan je dat helemaal niet zeggen of ben je wel eens benaderd door criminelen om te kijken of je iets voor hen kon betekenen?

Sem: Ja kijk ik ben niet in die zin benaderd maar ja, de jongens die bij de deur stonden waren vaak, deden vaak aan vechtsport. Weet je dus die scene was het een beetje wel. Als je dan kijk in het buitenland daar is het juist justitie die heel veel aan vechtsporten doet. Dan vind ik het jammer dat het in Nederland zo naar het negatieve word getrokken. Terwijl in het buitenland geef ik seminars bij arrestatieteams en dat soort dingen allemaal.

Sophie: Bij de NPO zou je misschien iets…

Sem: Misschien een keer in de tweede kamer, ik denk dat het helemaal niet verkeerd is om hun kennis te laten maken met vechtsport en wat het voor je kan doen.

Thomas: Waarom vind je het zo belangrijk dat jongeren dat gaan doen en niet gaan korfballen of zwemmen of wat anders.

Sem: Nou voor mij wat de vechtsport mij gebracht heeft ik ben wereldkampioen geworden ik heb misschien geluk gehad ja of nee.

Peter: Ook wel wat talent

Sem: Ja ook wel wat talend, maar het heeft mij zoveel gebracht dat gun ik voor iedereen. Misschien al was ik gaan korfballen had ik gezegd kom iedereen korfballen. Maar het verschil met vechtsport is dat het doet fysiek ook echt pijn soms, en dat moet je fysiek ook echt accepteren.

Thomas: Je leert tegenslagen

Sem: Je leert grenzen aangeven, Je leert dat soms iemand sterker is dan jou. Wat ga je dan doen. Ga je dan door blijven lopen de hele tijd of denk je dan van nou het is wel oke.

Sophie: We hebben even een kijkje mogen nemen in jou sportschool, dat waren niet wij maar Max. Gisteravond bij jou in de Dojo

Filmpje Max in de Dojo

Sophie: Mooi, Peter nu die vechtsportbond wat hoop je ermee te bereiken jullie

Peter: Nou ja wat ik het eerste hoop is dat de vechtsport beter georganiseerd wordt waardoor je ook overal aanwezig bent, voor mensen die de sport willen beoefenen.  We hebben een periode gehad waarin je negen verschillende wereldkampioenen had. Dat is ingewikkeld dan weet je ook als gemeente niet wie je aan moet spreken als je een project wil gaan doen, waar Sem over verteld waarmee je jongeren kan bereiken die anders niet gaan sporten. We willen gym’s helpen om zich beter te organiseren, betere evenementen en ja uiteindelijk de sport zo groot mogelijk maken.

Sophie: Een volkssport maken

Peter: Ja dat is het in veel opzichten al wel als je iedereen meerekent van de Sem Schilt’s van deze wereld tot de mannen van middelbare leeftijd die naderend  overgewicht proberen te bestrijden door af en toe tegen een boksbal te gaan…. Laten we zeggen dat ik het over Thomas had dat is voor mij wat prettiger …Euhm Als je die allemaal bij elkaar pakt dan heb je het over 3 tot 400.000 mensen in heel Nederland. Dus in veel opzichten is het al een volkssport. Ik denk alleen als wij het beter organiseren dat je dan echt kan laten zien dat het voor iedereen is.

Sophie: Het is een gemiste kans voor iedereen omdat ze denken dat het te ver van ze af staat

Peter: Nou goed dan moeten wij het beter uitleggen denk ik want ja als die mensen het niet snappen dan zullen wij het wel niet goed uitgelegd hebben denk ik.

Sophie: Nou je had het net al over Sem  wat het voor je kan betekenen, hoe het je kan vormen je hebt ook les gegeven in jeugd gevangenissen. Dat is per definitie de plek waarvan buitenstaanders denken van zullen we zeggen moet je die gasten nu leren vechten, maar jij zegt iets heel anders..

Sem: Je ze kennen al vechten anders zitten ze daar niet. Nee kijk euhm.. Ze hebben wel respect voor.. Als ik daar als trainer binnen komt hebben ze wel respect. En kijk wat het mooie is. Je leert ze discipline, je leert ze eigenlijk wat “normale mensen” leren, je leert ze opkomen voor jezelf, grenzen het is niet anders als bij de hockey kinderen zeg maar. Zij zijn in een situatie gekomen daar kunnen ze wellicht wel iets aan doen of wellicht niet. Ik ben daar niet om te oordelen ik ben daar om mijn sport te doen. En ik zou het mooi vinden als zij daar kunnen sporten en als ze vrij komen het ook weer oppakken het is niet zo dat… Als ja kan vechten dan hoef je niet te vechten. Dat is een belangrijk iets dat vergeten mensen wel eens die helemaal niets met vechtsport hebben. Die denken van als mij iets gebeurd dan doe ik dit en doe ik dat doe ik zus.. dan zeg ik luister als jij ruzie heb dan krijg je één draai om je oren en dan leg je op de grond te huilen als een baby. Want je weet niet eens wat er gebeurd. Op het moment dat je weet wat er gebeurd, als je weet wat de consequentie kan zijn, dan.. daar ga je van groeien. Dat is echt waar en dan maakt het niet uit waar je vandaan komt.

Sophie: Ja mij heb je hoor.. Maar zaterdag is onze grote kampioen Rico Verhoeven die staat dan op het toernooi van Glory dat kunnen we allemaal gaan bekijken. Hij is onze ticket naar de olympics? Helpt het dat we hem hebben?

Peter: Ja dat hoop ik, We gaan over drie vechtsporten MMA, Muaythai en Kickboksen. Ja als één van die drie of wat mij betreft alle drie olympisch zou kunnen worden zou wel heel gaaf zijn. De eerste kans die we daarvoor zouden kunnen hebben zijn in de nadagen van de carrière van Rico gaat zijn maar goed als er nu allemaal mensen gaan beginnen met de sport omdat ze Rico zien. En  beginnen met kickboksen MMA of Muaythai dan hebben wij nog een paar jaar om er goeie kampioenen van te maken.

Laila: Wat is dan de tijdlijn, wanneer…

2028 is al vergeven, dus de eerste kans is voor zeg maar één van de drie sporten olympisch te krijgen is 2032. Dus wij moeten snel aan de slag om het papierwerk op orde te krijgen zodat wij in mei worden toegelaten bij het NOC*NSF en Internationaal moet er een flink plan gemaakt worden van oke  hoe kunnen we deze te gekke sporten op het hoogste podium krijgen.

Laila: Ik ben net te laat denk ik

Peter: Nu zou nog wel lukken maar over 8 jaar… Ja precies

Laila: Nee man, Ik ben nu al 45

Sophie: Maar jij zegt ook iedereen aan het vechtsporten

Laila: Het is.. Ja ik zou iedereen aanraden ja absoluut het geeft ongelofelijk veel plezier je wordt ook fitter van je wordt er sterker van in je kop en het is gewoon leuk ,  het is echt heel veel plezier maken

Peter: Dat was voor mij ook het belangrijkste. Ik ging dan naar de sportschool dan ga ik de max geheugentrainer zitten kijken met een 80 hartslag op een fietsje zitten. Ja er zijn mensen voor wie dat geweldig werkt..

Sophie: Wat een ontboezeming is dit

Peter: Ja ik zit hier nou toch..  als je tegenover iemand staat en je bent aan het kickboksen dan wordt je soort van in je focus gedwongen zeg maar dan ga je wel wat beter je best doen

Fleur: Als je dan niet oplet dan.. heb je hem te pakken

Peter: Ja het motiveert enorm

Sophie: De tijd is om dankjewel jongens, dat jullie hier vanavond wilde zijn.