Skip to main content

Parkinson boksen

Vechtsport als basis voor persoonlijke ontwikkeling

Ontdek de voordelen van het vertragen van Parkinson door middel van boksen, onder begeleiding van niemand minder dan de Drentse bokslegende Semmy Schilt, de meest succesvolle zwaargewicht kickbokser aller tijden. In Zuidlaren bieden we op een toegankelijke manier stimulerende bokstrainingen speciaal ontworpen voor 50-plussers.

Semmy Schilt: 'Ik benader de training vanuit wat je wèl kan'

Voor mensen met Parkinson is het essentieel om regelmatig te blijven bewegen. De ziekte kan leiden tot traagheid, problemen met balans en moeilijkheden bij het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd. Boksen is een ideale sport om deze uitdagingen actief aan te pakken. Tijdens het boksen moet je je concentreren op balans, stoten en tegelijkertijd je tegenstander in de gaten houden, waardoor je de zogenaamde dubbeltaken traint. Bovendien bevordert boksen snelle bewegingen en aandacht voor een goede houding.

Boksen kan de progressie van Parkinson vertragen.

De combinatie van Parkinson en boksen is niet nieuw en wordt al jaren aanbevolen door neuroloog Bas Bloem van het Radboud MC in Nijmegen. Volgens hem kan boksen de progressie van Parkinson vertragen. Maarten Teerhuis, geriatriefysiotherapeut van Fysiotherapiepraktijk De Kazerne in Zuidlaren, benaderde Semmy Schilt om een pilot Parkinson Boksen te starten. Semmy, eigenaar van Fight Game Academy Zuidlaren, is een van de meest succesvolle zwaargewicht kickboksers in Nederland, met vier K1-wereldtitels en de Glory Heavyweight Grand Slam op zijn naam.

Semmy Schilt: "Ik wil mensen met Parkinson meer plezier in het bewegen geven."

De pilot Parkinson Boksen is gestart met vijf deelnemers, die na enkele trainingen zeer positief en enthousiast reageerden. Semmy benadert de training vanuit wat deelnemers wel kunnen en moedigt hen aan om even geen patiënt te zijn. Veel deelnemers gaven aan nooit gedacht te hebben dat ze ooit zouden gaan boksen, maar ze pikken de technieken snel op en ervaren plezier in het bewegen.

De deelnemers kunnen meer dan ze denken

De positieve effecten van de bokstraining zijn zichtbaar en hebben niet alleen invloed op het lichaam, maar ook op de gemoedstoestand. Deelnemers kunnen nieuwe, positieve doelen stellen en in contact komen met anderen met dezelfde aandoening. Semmy Schilt, met zijn diepe inzicht in menselijk bewegen, maakt bewegen leuk en stimulerend voor mensen met Parkinson.

Semmy Schilt: "We gaan gewoon boksen en halen het beste uit onszelf."

Fight Game Academy biedt de bokstrainingen tegen een kleine vergoeding aan, ongeacht bij welke fysiotherapeut, zorgverzekeraar of huisarts iemand zit. Naast het fysieke aspect benadrukt Semmy het belang van zelfvertrouwen dat voortkomt uit de training. Het behaalde certificaat aan het einde van de cursus symboliseert niet alleen de afronding van de training, maar ook het vergrote zelfvertrouwen en het positieve effect op de algehele levenskwaliteit. Ontdek hoe boksen bij Fight Game Academy een klein verschil kan maken voor mensen met Parkinson. Alle beetjes helpen.

Trainingstijden

Maandag
10:30 - 11:00

Parkinson boksen

Vrijdag
10:30 - 11:00

Parkinson boksen