Skip to main content

Semmy Schilt

Eigenaar, coach

Semmy Schilt wordt geboren in Rotterdam, op 27 oktober 1973. Hij is een voormalig Nederlands Ashihara-karateka, kickbokser en MMA-vechter. Met vier behaalde K-1-wereldtitels (2005, 2006, 2007 en 2009) en het winnen van de Glory Heavyweight Grand Slam in 2012 geldt hij als de meest succesvolle zwaargewicht-kickbokser aller tijden.

Semmy stond als beroepsvechter onder contract bij Team Golden Glory. Kenmerkend voor zijn stijl waren het benutten van zijn enorme lengte van 2.12 meter en het gebruik van jabs en front kicks. In het MMA kwam Schilt uit in gevechten van PRIDE, UFC en Pancrase. Hij won driemaal de titel King of Pancrase en was tweemaal daidojuko-kampioen.

Levensloop

Als jonge jongen doet Semmy een opleiding voor mechanische techniek en daarna machinebankwerken in de werktuigbouw. Hij vindt sport dan al leuk, houdt zich bezig met karate. Vanuit het leerlingstelsel gaat hij toch nog weer terug naar school, om tijd over te houden om te trainen. Hij volgt dan de middelbare technische school. Aan het eind van die opleiding loopt hij stage bij een ontwerpbureau. Helemaal niet zijn vakgebied, maar wederzijds bevalt het zo goed dat hij er na zijn stage aan het werk kan. Maar eerst wil hij een hele maand alleen maar sporten. Vier weken lang wordt hij ‘afgebeuld’  Hij blijkt succesvol in wedstrijden en besluit daarin verder te gaan.

Het ontwerpbureau vat dat heel sportief op: „Het is goed dat je ambitie hebt en wereldkampioen wilt worden, want dat willen wij ook, maar dan met ontwerpen. Als je vrij wilt hebben, krijg je vrij.” Op een bepaald moment heeft hij echter meer tijd nodig, vertrekt bij het ontwerpbureau en gaat bij zijn vader, die een transportbedrijf heeft, aan het werk. Hij wordt wereldkampioen karate.

Dan wordt hij in Japan uitgedaagd door een worstelaar van de Free Fight Organisatie. Hij wint. Semmy wordt wereldkampioen Free Fight (Pancrase). De professionele wedstrijden komen in beeld. Hij wint wat, hij verliest wat en neemt de beslissing om naar Zuidlaren te komen en bij Dave Jonkers te gaan trainen. Een deel van zijn geld verdient Semmy op dat moment met lesgeven en de rest komt binnen met de wedstrijden. Op een bepaald moment geeft Semmy zoveel lessen dat hij besluit Budokai op te richten. Daarmee begint op 1 januari 2001 voor hem het ondernemerschap.

Ondernemer

Semmy wordt echter ook benaderd door een managment team Golden Glory die hem een goed aanbod doet met betrekking tot wedstrijdvechten. Hij komt uit in de UFC (Ultimate Fighting Championship) en vervolgens in de Pride Fighting Championship. Allemaal groter, professioneler en commerciëler. Vandaaruit wordt hij ‘uitgeleend’ aan de K-1, een Japanse vechtsportorganisatie. Zo rolt hij in het kickboksen.

In 2002 kwalificeert hij zich voor de eerste keer, maar het duurt tot 2005 dat hij uitkomt in de K-1 Grand Prix. Hij wordt wereldkampioen kickboksen. Dat doet hij drie jaar achter elkaar. In 2005 leert hij zijn vrouw kennen. In 2008 krijgen ze een zoontje, kopen een huis en ze. In 2009 kwalificeert hij zich opnieuw en wint hij voor de vierde keer de K-1.

Film

In 2011 komt er iets heel anders op zijn weg: hij wordt door Reinout Oerlemans gevraagd voor de film Nova Zembla. Hij vertolkt de rol van matroos Claes. Daar is hij drie maanden mee bezig. Het is tegelijk ook een jaar waarin geen toernooi gehouden wordt. Dan komt er in 2012 een nieuwe kickboksorganisatie: Glory. In 2012 begint hij weer met wedstrijden en wint vervolgens de wereldtitel zwaargewicht.Daarmee is hij de eerste wereldkampioen van de nieuwe organisatie Glory.

Aan het eind van het jaar is er in plaats van de K-1 Grand Prix een toernooi met vier man in plaats van met drie man. Drie wedstrijden achter elkaar vechten is al heel zwaar, nu zijn het er vier. Dat is, zegt Semmy, het heftigste van alle tijden. Maar ook dat toernooi steekt hij in zijn zak. Daarmee is hij voor de vijfde keer kampioen. Uniek, want tot dan was vier keer het maximum.

Fight Game Academy

En nu is er de Fight Game Academy Semmy Schilt. De Fight Game Academy is een platform voor samenwerking en het delen van kennis op het gebied van diverse vechtsporten. Nadat Semmy  jarenlang professioneel actief was in de vechtsport en vele titels heeft gehaald, waaronder vijf wereldtitels in het kickboksen, is het zijn droom om zijn ervaring als topsporter te delen met anderen, zodat zij daar op hun beurt weer inspiratie in kunnen vinden om hun kennis over te dragen aan een brede groep sporters, zowel recreatief als op wedstrijdniveau.